T'agrada la imatge de fons?
clica aquí per veure-la

  • Català
  • Español
  • English
  • Francoise
  • Russian
Vila-seca acull el simposi internacional sobre turisme

Notícies

Vila-seca acull el simposi internacional sobre turisme

17/10/2017 - Vila-seca acollirà del 18 a 21 d’octubre el simposi “Tourism Shaping Places. Mobilities and Tourism Destination Evolution”. Assistents de dinou països de tots els continents bescanviaran anàlisis crítiques sobre models turístics emergents en un escenari de canvi global, així com propostes de millora en el desenvolupament turístic sostenible en aquest simposi organitzat per la Facultat de Turisme de Vila-seca.

En el context de la vida contemporània, el turisme ja no es pot entendre de manera binària: ser a casa o a l’estranger, viatjar per feina o per plaer, ser l’anfitrió o l’hoste. En un mapa del món constantment marcat per un seguit de connexions i desconnexions canviants, la “mobilitat dels esdeveniments” té repercussions socials, polítiques i econòmiques. Un dels ponents destacats de la jornada, Kevin Hannam professor de Mobilitats del Turisme a la Middlesex University de Dubai, estudia aquests fenòmens com a un procés de trauma, transformació i transició. Hannam ha descrit casos on un esdeveniment geopolític s’utilitza per a revitalitzar el turisme a través d’un relat utòpic, i d’altres on ha suposat una redistribució de les fronteres que comporta un replantejament dels espais i d’una governança múltiple.

Els complexos turístics tenen elements en comú amb una àrea urbana i per tant es poden adreçar des de conceptes com la densitat, la centralitat, la diversitat i els espais públics. Tot i que habitualment considerem aquest model turístic com a entitat artificial aïllada del seu context històric i sociocultural, el professor Mathis Stock argumentarà en la seva ponència que es poden desenvolupar d’una forma similar a com es fa amb una urbanització. El responsable del grup Cultures i Natures del Turisme de l’Institut de Geografia i Sostenibilitat a la Universitat de Lausane, Suïssa, descriu els llocs turístics com a noves formes d’urbanisme diferents de les ciutats. Proposa, a més, un model dinàmic de desenvolupament de llocs turístics que tingui en compte els canvis locals i globals de l’entorn, enlloc de ser totalment depenent del turisme global.

A més, els participants realitzaran una visita de camp a diversos barris de Barcelona, acompanyats d'experts locals.

L’esdeveniment organitzat pel grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) del Departament de Geografia juntament amb la Unió Geogràfica Internacional (IGU), s’emmarca dins el projecte europeu MOVETUR, que estudia com els canvis en els patrons de mobilitat global estan transformant les destinacions turístiques i que està finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i la Unió Europea. Compta amb la col•laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, de l'equip de Turisme i Sostenibilitat de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.

La Unió Geogràfica Internacional (IGU) és una organització professional internacional que es dedica al desenvolupament de l’àmbit de la Geografia a través de la coordinació de la recerca i la docència en tots els països del món.

+ Info