T'agrada la imatge de fons?
clica aquí per veure-la

  • Català
  • Español
  • English
  • Francoise
  • Russian
Vila-seca acull l’exposició “Sebastião Salgado. Gènesi. Art al carrer”
Vila-seca acull l’exposició “Sebastião Salgado. Gènesi. Art al carrer”
Vila-seca acull l’exposició “Sebastião Salgado. Gènesi. Art al carrer”

Notícies

Vila-seca acull l’exposició “Sebastião Salgado. Gènesi. Art al carrer”

25/07/2018 - El dimecres, 25 de juliol, s’inaugura l’exposició Sebastião Salgado. Gènesi. Art al carrer. Aquesta una mostra de fotografies en blanc i negre, organitzada per l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Vila-seca, es podrà veure al Parc del Pinar de Perruquet fins el proper 30 d’agost.

Amb el seu programa Art al carrer, l’Obra Social ”la Caixa” vol convertir Vila-seca en un museu a cel obert i apropar l'obra d'artistes de renom en el panorama internacional. El programa Art al carrer va engegar l'any 2006, i des de llavors ha acostat al públic les creacions d'artistes contemporanis com Manolo Valdés o Igor Mitoraj, així com a referents de la modernitat com Auguste Rodin o Henry Moore. Les exposicions compleixen una funció social: són una eina de coneixement i d'integració a l'abast de tots, el que representa l'objectiu últim de l'Obra Social "la Caixa" en l'àmbit cultural.

Ara, l’Obra Social “la Caixa” presenta, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Vila-seca, l'exposició Gènesi, que mostra el treball excepcional del fotògraf brasiler Sebastião Salgado. Es tracta del seu tercer projecte a llarg termini sobre temes globals, després dels seus anteriors treballs Treballadors i Èxodes. Si en aquells dos projectes va plasmar la condició humana i va evidenciar les desigualtats del món actual per mitjà d’un llenguatge plàstic personal, profund, poètic i d’alta qualitat formal, a Gènesi situa ara el focus en el món natural i ens convida a interrogar-nos sobre l’estil de vida humà actual i l’impacte que té en els recursos naturals del planeta.

Gènesi: un homenatge sense precedents a l’esplendor de la naturalesa

A finals del 1990, després de fotografiar durant unes quantes dècades arreu del món les grans transformacions demogràfiques i culturals del nostre temps, Sebastião Salgado va tornar al seu lloc natal, una finca ramadera a la vall del riu Doce, a l’estat de Minas Gerais, al Brasil. Les terres abans fèrtils, envoltades de vegetació tropical, amb una exuberant diversitat d’espècies vegetals i animals, havien estat víctimes d’un procés de desforestació i erosió. La naturalesa semblava esgotada. La seva dona, Lélia Wanick Salgado, va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones, recreant l’ecosistema que Salgado havia conegut de nen. A poc a poc els animals van anar tornant, fins que es va aconseguir un renaixement complet de la zona. Actualment la finca és un espai protegit.

Aquesta experiència és la base del projecte fotogràfic de Gènesi. Al principi, el va concebre com una denúncia de la desaparició d’espais únics del planeta, però les vivències quotidianes de la finca de la vall del riu Doce van fer canviar a Salgado el rumb de la investigació. Al llarg de vuit anys i en trenta-dos viatges a llocs remots de tot el planeta, ha localitzat paisatges terrestres i marítims, ecosistemes i comunitats humanes, que s’han mantingut intactes.

L’exposició, comissariada per Lélia Wanick Salgado, està formada per 38 fotografies en un èpic blanc i negre que són el testimoni d’una llarga coexistència dels humans amb la naturalesa, i una oda visual a un món que hem de protegir.