La nova imatge del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca s’inspira en els colors del municipi
15/10/2024El millor cinema emergent en format curt torna a Vila-seca del 8 al 17 de novembre
28/10/2024Cinc curtmetratges seleccionats per l’equip de programació del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI) opten a ser nominats als Premis Goya 2025. La Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas ja ha anunciat la llista de títols que poden arribar a competir en les categories de Millor Curtmetratge de Ficció, Documental i Animació, i per tant anar a la gala de la 39 edició del certamen, que se celebrarà a Granada el pròxim 8 de febrer.
Entre es curtmetratges preseleccionats dels Goya hi ha tres films que es podran veure enguany al FICVI i dos més que van formar part de la programació de l’edició del 2023. Els curtmetratges d’aquest 2024 són ‘La gran obra’, produït per Lluís Quílez Sala i dirigit per Àlex Lora; ‘Mentiste Amanda’, produït per Nuria Muñoz Ortín i dirigit per Eva Libertad i Nuria Muñoz Ortín, i ‘Els Buits’, produït per Carlotta Schiavon, Ian de la Rosa i Laura Rubirola Sala i dirigit per Isa Luengo, Marina Freixa Roca i Sofía Esteve. Per altra banda, els films de l’anterior edició són ‘Sisè Primera’, d’Albert Carbó (que va rebre el premi de Jurat Jove), ‘Alegre y olé’, de Clara Santaolaya; “Ben” de Miki Durán, “Perder” de Rubén Guindo, i “Solo un ensayo” de Hugo Sanz.
El FICVI, amb entrada gratuïta, es portarà a terme del 8 al 17 de novembre a l’emblemàtic edifici del Celler de Vila-seca, on es projectaran un total de 46 curtmetratges entre la secció oficial i la secció jove. La programació completa es farà pública el pròxim 28 d’octubre en una roda de premsa que comptarà amb a la participació de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Lluïsa Clavé, i la directora artística del festival, Alba Bresolí.
El FICVI és un festival organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i la productora Parallel 40. Es tracta d’un certamen especialitzat en el format del curtmetratge que vol acostar el millor cinema internacional i nacional al poble de Vila-seca, apostant per un cinema emergent, atrevit, i divers. L’objectiu és difondre i promoure la cinematografia, donant suport a directors i directores de curtmetratges i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs.
Últims dies per inscriure’s als nous tallers gratuïts
D’altra banda, continuen obertes fins al 30 d’octubre les inscripcions pels dos nous tallers gratuïts de la novena edició del FICVI: el taller de retrat cinematogràfic IN SITU i el taller de fotografia Panoràmiques amb càmera instantània. Les dues activitats estan obertes a tothom i no es requereix tenir cap experiència prèvia. Les persones interessades en aprendre i experimentar en el món del cinema o de la fotografia només cal que entrin al web del festival www.ficvi.cat i omplin el formulari corresponent.
La secció IN SITU, que ja és un clàssic del festival, arriba enguany acompanyada d’un taller de retrat cinematogràfic adreçat a persones majors de 14 anys (es poden fer excepcions si el menor va acompanyat d’un adult). Durant la jornada, que es portarà a terme el dissabte 9 de novembre de 10:30 h a 16 h al Castell de Vila-seca, les persones participants aprendran i posaran en pràctica nocions tècniques i narratives per poder realitzar un retrat cinematogràfic en format curtmetratge d’alguna persona o grup de persones del municipi.
A partir d’aquí, els aspirants a cineastes tindran quatre dies per filmar i editar una peça d’un màxim de 3 minuts, que podran presentar a la secció IN SITU fins al 13 de novembre a les 9:59 h, i es projectarà el 14 de novembre al festival. El primer premi serà de 700 euros de dotació econòmica i el segon de 300.
L’objectiu del concurs IN SITU és potenciar l’interès pel cinema i promoure l’augment de creacions cinematogràfiques locals, alhora que es dona veu al veïnat de Vila-seca, es posa en valor el seu testimoni, i es crea una radiografia demogràfica del municipi.
Per altra banda, la segona proposta del FICVI és un taller de panoràmiques amb càmera instantània, a càrrec de l’associació cultural A Bao A Qu, que es realitzarà el diumenge 10 de novembre en dues sessions: de 10 h a 11:30 h i de 12 h a 13:30 h. L’activitat, oberta a famílies, joves i adults, consisteix en crear petites panoràmiques formades per dues o tres fotografies dels millors racons de Vila-seca.
Shorts & Wine
Finalment, com a novetat, també s’incorpora al programa del festival la trobada Shorts & Wine, que maridarà curtmetratges d’animació i vins DO Tarragona el dia 16 de novembre de les 12:30 h a les 14 h al vestíbul del Celler de Vila-seca. Per aquest esdeveniment de networking i reconeixement cinematogràfic se seleccionaran quatre curtmetratges que s’hagin projectat al festival i un sommelier de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) els maridarà amb quatre vins diferents.