Més de 1.000 persones ja han gaudit del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca
14/11/2024El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca ha anunciat aquest vespre el palmarès de la seva novena edició en una gala que ha repartit 10 premis i ha acomiadat nou dies d’autèntica explosió cultural, plens de cinema emergent en format curt, a l’emblemàtic edifici noucentista del Celler de Vila-seca.
‘La Gran Obra’ d’Alex Lora ha guanyat el Premi nacional al Millor Curtmetratge de ficció del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI) per l’originalitat del guió, cuidar tots els detalls, la realització minuciosa i la seva capacitat d’apel·lar als prejudicis del públic.
Els altres grans triomfadors de la nit, en la categoria nacional, han estat «Tesoro», que ha rebut el Premi a la Millor Animació per crear un conte enginyós i divertit que proposa una idea molt ben explicada, i «Ei, Temi», que ha estat distingit com a Millor Documental per abraçar amb gran sensibilitat, humor i carisma una etapa de la vida.
A nivell internacional, el jurat de la secció oficial ha premiat el curtmetratge de ficció francès ‘The mysterious adventures of Claude Conseil’, per l’originalitat en la forma, el paisatge sonor, per plantejar des d’un altre lloc un problema d’actualitat, i la barreja entre l’ornitologia i el món del trap, i ha reconegut l’animació polonesa ‘There are people in the forest’ de Szymon Ruczynkiel per anar més enllà i convertir-se en una bufetada de realitat amb una combinació perfecta entre senzillesa, art i cruesa.
El Premi Do Catalonia ha anat a parar a ‘Els Buits’ de Sofia Esteve, Isa Luengo i Marina Freixa, pel seu ús hàbil del llenguatge audiovisual per a reconstruir uns fets i que no caiguin en l’oblit. El documental, que ja ha rebut diversos premis i nominacions, és un exercici de memòria històrica en el qual Mariona Roca reflexiona amb la seva filla i cineasta, Marina Freixa, sobre el seu pas per un correccional franquista, i recompon un relat distorsionat sobre la repressió.
El Premi Do Catalonia ha anat a parar a ‘Els Buits’ de Sofia Esteve, Isa Luengo i Marina Freixa, pel seu ús hàbil del llenguatge audiovisual per a reconstruir uns fets i que no caiguin en l’oblit. El documental, que ja ha rebut diversos premis i nominacions, és un exercici de memòria històrica en el qual Mariona Roca reflexiona amb la seva filla i cineasta, Marina Freixa, sobre el seu pas per un correccional franquista, i recompon un relat distorsionat sobre la repressió.
També hi ha reconeixements pels que s’han atrevit amb el repte del concurs IN SITU de rodar curtmetratges d’un màxim de 3 minuts sobre alguna persona o grup de persones del municipi. En aquesta cateogoria, el primer premi ha estat per «Retrat d’un Vampir» d’Arian Araujo i el segon per «Ezequiel» de Nil corral.
El Jurat Jove s’ha decidit per «L’armari Vivent», de Martí Madaula Esquirol, i el desitjat premi del públic, que ha votat en finalitzar cadascuna de les sessions, se l’ha emportat el curtmetratge «Dol i fa sol», de Maria Besora i Pep Garrido.
La gala de cloenda de la novena edició del FICVI ha posat el punt final a una intensa programació amb més 50 curtmetratges projectats; una desena de col·loquis; més de 40 persones convidades nacionals i internacionals com cineastes, programadores i artistes; més de 2.500 persones de públic; maridatges de vins; creació de cinema al municipi, un espai de networking i tallers familiars que han fet de Vila-seca un punt de trobada per a professionals del sector i públic cinèfil de totes les edats.
L’acte, conduït per la periodista Samanta Villar, ha estat presidit per l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i ha comptat amb la participació de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Lluïsa Clavé.
La directora artística, Alba Bresolí, ha aprofitat la seva intervenció per fer un balanç molt positiu d’aquests nou dies de vivències emocionants i inoblidables i ha explicat que el festival «no és només un esdeveniment cinematogràfic, sinó una plataforma de connexió entre realitats i persones diverses». En aquest sentit, la directora ha afirmat que el FICVI «és una finestra per descobrir nou cinema emergent que s’acosta a la nostra realitat però també per descobrir-ne de molt diferents de la nostra».
Per la seva part, la presentadora, Samanta Villar, ha volgut posar en valor el format dels curtmetratges i destacar el privilegi de tenir un festival com aquest al territori. «Sovint es parla dels curtmetratges com si fossin germans petits de les pel·lícules, però els que ens dediquem a l’audiovisual sabem que menys és més i que entre els curtmetratges hi ha joies que tenen el poder de fer-nos viure un milió de vides en pocs minuts», ha afirmat la periodista.
Finalment, l’alcalde de Vila-sesa, Pere Segura, ha tancat l’acte amb unes paraules de la cineasta italiana Alice Rohrwacher, que entén el cinema com una gran plaça on tothom hi té cabuda, per viure’l com un espai de trobada i celebració. Des d’aquest punt de vista, l’alcalde ha explicat que la idea té molt a veure amb els propòsits que es van plantejar des dels inicis del festival i ha constatat que el certamen ja ha arribat a una plena consolidació.
Pere Segura també ha afirmat que «durant aquests dies de tardor el Celler es converteix en un lloc acollidor on ens trobem per celebrar que noves i velles idees, noves i velles passions, nous i vells sentiments es donen cita per omplir les nostres ments i els nostres cors de grans històries expressades amb el ja vell art del cinema i en aquest cas del curtmetratge». Per acabar, l’alcalde ha agraït la feina i dedicació dels diferents jurats -l’oficial, el jove i especialment el del públic que fa possible el festival- i ha avançat que a partir d’aquest moment el Patronat de Turisme i Parallel 40 ja comencen a treballar en la desena edició del festival.
Cal recordar que demà diumenge, 17 de novembre, es podran veure els 11 curtmetratges guanyadors de la novena edició del Festival Internacional de Vila-seca en la sessió final que es portarà a terme les 19 hores al Celler de Vila-seca. Com en totes les projeccions anteriors, l’accés serà lliure i l’entrada gratuïta.